El Castell dels Marquesos de Santa Maria de Barberà està ubicat sobre el poble de Vilassar de Dalt, a 135 m d’altitud a la serra litoral, a 26 km al nord-est de Barcelona i a 7 km de Mataró, capital de la comarca del Maresme.

El clima és extraordinàriament benigne, factor que ha contribuït en gran mesura a les excel·lents condicions de conservació de la Biblioteca i Arxiu conservats al castell.

Img 1142

Neix d’una torre de guaita ja documentada als segles XI i XII i, a finals del segle XIII, s’inicia l’ampliació, passant de ser element defensiu a castell-palau.

Al XIV es construeix la muralla, el fossat, i les magnífiques sales abovedades o artesonades. A principis del XV, es trasllada la capella a l’exterior de la torre original, el 1402 rep un breu pontifici amb el privilegi per celebrar misses i oficis.

El 1955, Joaquín de Sarriera i de Losada, Ilm. marquès de Santa Maria de Barberà i de la Manresana, pare de l’actual marquès, juntament amb la seva esposa, Inés Fernández de Muniaín i Odriozola, va iniciar un programa de restauració i preservació arquitectònica del castell i dels seus voltants.

Img 1144

L’Excm. Sr. Ramon de Sarriera i Fernández de Muniaín i la seva esposa Sra. Marcela Bernat Valenzuela, actuals Marquesos de Santa Maria de Barberà, han emprès obres rellevants en la restauració i habilitació del castell i jardins.

Han dut a terme importants obres de rehabilitació en l’arquitectura interior del castell per adequar la seva habitabilitat, dotant-lo de les majors condicions de confort i extremant les condicions per conformar-lo a les necessitats actuals. També han emprès la total restauració del mobiliari i han catalogat totes les obres d’art que el castell conté.

Han creat les dependències de l’arxiu seguint les directrius de preservació i conservació de la Columbia University, procedint a la conservació, protecció i modernització dels fons arxivístics i bibliogràfics.

En un dels capítols de la publicació del manuscrit de la Genealogia Pinós es descriuen la història del Castell de Vilassar de Dalt i la de l’Arxiu dels Marquesos de Santa Maria de Barberà, ubicat en aquest edifici emblemàtic.